București, România
+40 773 973 116
straziledefilm @gmail.com

Filme

Proiectul Străzile de film implică conturarea unui circuit turistic ce are ca scop promovarea culturii urbane bucureștene prin redescoperirea locațiilor faimoase din cinematografia românească. Conjuncția dintre cinematografie și oraș conturează o dimensiune de observație asupra contextului istoric, arhitectural și social. Mai jos aveți filmele curatoriate în cadrul primei ediții a proiectului.

Locație: UMF "Carol Davila", bulevardul Eroii Sanitari 8

Mai jos puteți urmări secvența filmată la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila"

 

Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila"

Ca multe clădiri academice realizate în perioada respectivă, Palatul Facultății de Medicină este realizat în stil neoclasic francez. Clădirea, dată în folosință pe 12 octombrie 1903, a fost proiectată și construită în decursul anului 1902, după planurile arhitectului elvețian Louis Pierre Blanc. Planimetria și volumul clădirii, clasată ca monument istoric respectă principiile stilului neoclasic francez, cu axe de simetrie bine definite, accesul perceput în volum ca o dominantă, precum și elemente decorative cu scop ornamental, de tip ancadramente, cornișe, apareiaje, preluate din arhitectura clasică.

Se pot observa trei registre estetice la nivelul fațadei, soclul fiind realizat din piatră, simetrică, cu parter înalt și ferestrele înalte în arc de cerc. Corpul central al ansamblului este construit în rezalit, fiind mai înalt față de cornișa generală. Coloanele cu capiteluri corintice ce susțin arhitrava masivă marchează corpul accesului. În fața acestuia este poziționată statuia doctorului Carol Davila, opera lui Carol Storck, turnată în bronz. Fațada dinspre parcul din curtea palatului este compusă simetric față de cele două volume masive din capetele acoperite cu cupole și prezintă cinci arce în plin cintru.

La început clădirea a fost și sediul Facultății de Farmacie, în prezent Facultatea de Farmacie își are sediul în strada Traian Vuia.

Clădirea este înscrisă în Lista monumentelor istorice din București, sector 5 cu cod LMI B-II-m-A-18706.

Apăsați aici pentru a vedea harta cu toate locațiile

Felix și Otilia

  • creat în 1972
  • regia: Iulian Mihu
  • scenariu adaptat de către Ioan Grigorescu după romanul ,,Enigma Otiliei” al lui G. Călinescu 
  • direcția de imagine: Sandu Întorsureanu și Gheorghe Fischer

Felix și Otilia reprezintă o deosebită realizare tehnică pentru studiourile acelor vremuri. În acest film a fost folosit pentru prima dată procedeul Graphys Color, o metodă de prelucrare a peliculei color cu efecte artistice deosebite, ce fusese inventată de către operatorii Alexandru Întorsureanu și Gheorghe Fischer, cu aportul tehnicienilor Gheorghe Palivăț și Dumitru Morozan.

În preproducția filmului, scenaristul Ioan Grigorescu, alături de Iulian Mihu au purtat discuții chiar cu George Călinescu pe tema ecranizării romanului. Se zice că scriitorul dorea o adaptarea în stil musical, având ca referință Umbrele din Cherbourg (1964). Filmările au fost în București, Mogoșoaia și Sinaia, și s-au întins pe parcursul a 4 luni. 

Sinopsis: După moartea tatălui său, tânărul Felix Sima vine la București pentru a studia la Facultatea de Medicină, el urmând a fi găzduit pe perioada studiilor în casa unchiului său și noului său tutore, Costache Giurgiuveanu. Acolo face cunoștință cu rudele sale îndepărtate, care nu manifestă față de el niciun fel de afecțiune sau interes. Singura persoană de care se atașează tânărul student este verișoara sa, Otilia Mărculescu, fiica vitregă a lui moș Costache. Aceasta cochetează cu un moșier bogat pe nume Leonida Pascalopol. Felix se îndrăgostește de Otilia și devine gelos pe moșier. Unchiul lui Felix este un bătrân avar, a cărui avere este supravegheată cu interes de către sora sa, Aglae Tulea. Familia acesteia este formată din soțul Aglaei,  Simion, copiii celor doi, Aurica , Titi și Olimpia alături de soțul ei, Stănică Rațiu.

Acțiunea se desfășoară pe două planuri: dragostea lui Felix pentru Otilia pe un plan și încercările familiei Tulea și a avocatului Stănică Rațiu de a pune mâna pe averea lui moș Costache pe celălalt.

Vrând să construiască o casă pentru Otilia, bătrânul este lovit de probleme de sănătate și suferă un atac de apoplexie, oferind șansa celor care îi pândeau averea să se instaleze în casă. Acesta își revine, în cele din urmă, și începe să-și vândă din proprietăți. După ce Otilia revine de la Paris, Felix își declară iubirea față de ea și o cere în căsătorie, dar în ciuda reciprocității, ea îl refuză pe motiv că tânărul student și-ar distruge astfel cariera promițătoare pe care o avea așternută în față. Cei doi tineri sunt invitați în vacanță la moșia lui Pascalopol. Relațiile moșierului cu Otilia îi provoacă gelozia lui Felix, iar acesta din urmă pleacă la București, nu înainte de a avea o discuție cu Pascalopol

În timpul degradării sănătății lui Costache Giurgiuveanu, care moare după un al doilea atac de apoplexie, Stănică Rațiu îl hărțuiește și îi fură banii pe care îi avea asupra lui. În lipsa unui testament autentic, Aglaea moștenește toată averea fratelui ei. În urma acestei evoluții neprielnice, Otilia alege să fugă la Paris cu Pascalopol și se căsătorește cu el acolo pentru a descuraja avansurile lui Felix și pentru a nu îi pune în pericol cariera, punând capăt povestei de dragoste dintre cei doi.

Filmul se încheie cu o secvență din timpul Primului Război Mondial, în care medicul militar Felix Sima îl întâlnește pe ofițerul Pascalopol, care fusese grav rănit pe front. Acesta din urmă îi înmânează o fotografie a Otiliei, dar Felix nu o poate recunoaște pe fata de care fusese îndrăgostit cândva. Pascalopol moare în trenul sanitar înainte ca Felix să afle ce se întâmplă cu Otilia.

Distribuția:

Radu Boruzescu — Felix Sima, student medicinist, nepotul lui Costache Giurgiuveanu

Julieta Szönyi — Otilia Mărculescu, studentă la Conservator, fiica vitregă a lui Costache Giurgiuveanu

Sergiu Nicolaescu — Leonida Pascalopol, moșier bogat

Clody Bertola — Aglae Tulea, sora lui Costache Giurgiuveanu

Gheorghe Dinică — Stănică Rațiu, „avocat fără procese”, soțul Olimpiei

Gina Patrichi — Olimpia Rațiu, fiica Aglaei și soția lui Stănică

Elena Dacian — Aurica Tulea, fiica Aglaei

Violeta Andrei — Georgeta, damă de companie

Eliza Petrăchescu — Marina, servitoare în casa familiei Giurgiuveanu

Ovidiu Schumacher — Titi Tulea, pictor amator, fiul Aglaei

Șerban Sturdza — Weissmann, student medicinist evreu

Hermann Chrodower — Costache Giurgiuveanu, unchiul și tutorele lui Felix

Árpád Kemény — Simion Tulea, soțul Aglaei

Aristide Teică — dr. Vasiliad, medicul adus de Stănică

Florin Scărlătescu — Popa Țuică, preot bătrân

Jean Lorin Florescu — Toader Rațiu, industriaș și senator, verișorul lui Stănică