București, România
+40 773 973 116
straziledefilm @gmail.com

Proiect cultural este creat de Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive) şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023.

Proiectul Străzile de film implică conturarea unui circuit turistic ce are ca scop promovarea culturii urbane bucureștene prin redescoperirea locațiilor faimoase din cinematografia românească. Conjuncția dintre cinematografie și oraș conturează o dimensiune de observație asupra contextului istoric, arhitectural și social. Astfel, Bucureștiului îi este readusă o identitate din trecutul nu foarte îndepărtat. Cadrele cinematografice ale filmelor din perioada secolului al XX-lea dezvoltă un portal empiric de analiză comparativă a trecutului cu discursul social, arhitectural și urban al prezentului.

Proiectul va consta în realizarea unui traseu cultural, prin implementarea unei hărți interactive cu ajutorul panourilor informative ce vor avea coduri QR, care vor redirecționa utilizatorul către website-ul Străzile de film (care va avea ca scop promovarea patrimoniului material bucureștean) și spre un clip video pe canalul de YouTube al proiectului, cu secvența din producția cinematografiei românești care a fost filmată la locația panoului respectiv. Fiecare panou va conține date precum titlul filmului, regizorul, distribuția scenei respective, istoria locației precum și un scurt sinopsis al proiectului. Filmele realizate în această perioadă reflectă dimensiuni definitorii sociale, economice și politice ale timpului, interferând uneori cu discursul ideologic specific contextului sau ca o contră. Aceste aspecte conduc la crearea unei noi perspective de înțelegere și de asimilare a istoriei prin intermediul artei cinematografice. Aspectele vizibile și invizibile ale orașului condiționează mintea protagonistului și răspunsurile sale la diversele incidente cu care se confruntă și care sunt intrinseci mediului său. Vor fi atașate mai multe videouri ce vor ilustra secvențele filmate în zona respectivă. Se vor poziționa plăcuțe informative pe fiecare dintre aceste străzi, plăcuțe pe care se vor regăsi rezumate ale informațiilor prezentate pe harta interactivă. Pe fiecare plăcuță informativă va exista un cod QR care va redirecționa spre website-ul cu harta interactivă. Ulterior finalizării montării panourilor informative ale hărții interactive, se vor organiza 4 proiecții gratuite de filme din repertoriul ales, la Cinemateca Eforie și Cinemateca Union. De asemenea, vor avea loc 4 tururi ghidate ce vor urmări acest circuit cultural. Realizarea tururilor ghidate ajută participanții să înțeleagă reciprocitatea relației dintre ceea ce are orașul de oferit și modul în care cinematografia surprinde aceste aspecte și modul în care s-au influențat reciproc la nivel de percepție de-a lungul timpului.

Proiectul Străzile de film și abordarea acestuia surprinde un mod inedit de a descoperi Bucureștiul, prin intermediul operelor cinematografice românești.